Фестиваль "Гармонія руху" в ДНЗ "Струмочок"

Великий педагог В.Сухомлинський писав : «Я не боюся ще й ще раз повторити: турбота про здоров`я – це найважливіша праця вихователя. Від життєрадісності,бадьорості дітей залежить їхнє духовне життя, світогляд,розумовий розвиток,міцність знань, віра в свої сили …»

/Files/images/IMG_20171004_093749.jpg Відповідно до Положення про проведення обласного фестивалю «Гармонія руху» в дошкільних навчальних закладах, затвердженого наказом Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 18.05.2015 № 365-ОД та зареєстрованого в головному управлінні юстиції у Сумській області 09 червня 2015 року за номером № 54/1551, наказу Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації від 25.09.2017 № 538-ОД, з метою формування системи валеологічних знань дітей щодо усвідомленого ставлення до свого здоров’я, виховання потреби у здоровому способі життя, з 16 по 27 жовтня 2017 року в дошкільному навчальному закладі (ясла-садок) «Струмочок» відбувся обласний фестиваль «Гармонія руху» з валеологічного спрямування за участю вихованців всіх вікових категорій, педагогів, батьків та представників громадськості.

/Files/images/IMG_20171005_104303.jpg Для повної реалізації завдань, максимального досягнення поставленої мети було розроблено план-програму проведення фестивалю «Гармонія руху» в ДНЗ «Струмочок», яка включала в себе роботу з дітьми та батьками.

Протягом фестивалю педагоги реалізовували завдання валеологічного виховання через різні види дитячої діяльності: ігрову, навчально-пізнавальну, мовленнєву, рухову, предметно-практичну. Враховуючи народознавче спрямування садочка, всі заходи були насичені народними традиціями та звичаями.

Зміст усіх видів та форм роботи проведених у ході фестивалю відповідали чинній програмі розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», враховували вікові та індивідуальні особливості кожної дитини.

У фестивалі взяли участь 65 дітей, що становить 63% від загальної кількості.

Вихователі підготували цікаві інформаційні вісники для батьків з валеологічного спрямував. Родини вихованців взяли активну участь в проведені виставки експонатів «Смачненькі фантазії» з природного матеріалу.

/Files/images/IMG_20171005_101416.jpg Вихованці із задоволенням удосконалювали особисті навички та озброювались основами теоретичних знань з валеології під час гігієнічних та загартовуючи процедур; вікторин, брей-рингу; на цікавих практичних заняттях, граючись в дидактичні, сюжетно-рольові, настільно-друковані ігри, під час перегляду повчальних мультфільмів, перегляду презентацій; під час екскурсій, які стали родзинкою фестивалю.

/Files/images/BvHsjta-bP8.jpg Екскурсія до закладу громадського харчування та майстер клас від шеф кухаря підвищили інтерес дітей до інформації про здорове харчування, поняття корисної їжі, викликали бажання приймати безпосередню участь у приготуванні страв, паралельно вивчаючи цінність та важливість кожного продукту.

Екскурсії до медичних закладів сприяють тому щоб діти не відчували страху під час відвідування лікарів.

Пізнавальна екскурсія до дитячої поліклініки нашого міста стала гарним підґрунтям для засвоєння дітьми старшого дошкільного віку знань про фізичний стан людини, про медичну допомогу. А під час цікавої пізнавальні бесіди з професійним лікарем діти продемонстрували змістовні знання та мали можливість повправлятись в наданні першої долікарської допомоги.

/Files/images/IMG_20170928_112529.jpg Після екскурсій в реальні умови того середовища яке вивчається, знання дітей краще трансформуються і набувають практичну цінність. Побачене на власні очі діти з легкістю відтворюють в сюжетно рольових іграх, а при необхідності і у повсякденному житті.

/Files/images/IMG_20171004_110857.jpg Для вихованців молодшого дошкільного віку (5 р.ж.) було організовано цільову екскурсію до лісу з пізнавально-практичною метою. Під час якої діти вчились спілкуватись з природою, спостерігати й відчувати гармонію своєї душі, насолодилися красою осіннього лісу. Також зібрали природний матеріал, який необхідний для реалізації практичних завдань валеологічного спрямування в групі.

Зібрані соснові шишки педагоги використовують під час масажів. Із ароматних лікарських рослин: вихованці із задоволенням ласували смачні та корисні фіто чаї, наповнили сушеними травами аромомішечки, які допомагають дітям заспокоїтись і розслабитись під час денного сну.

Дуже важливо з раннього дитинства сформувати валеологічний світогляд, мотивацію до здорового способу життя. Саме з цією метою було проведено музично-спортивну розвагу «Королівство здоров’я», яка стала фінальним акордом фестивалю під час якої дошкільнята продемонстрували набуті знання перед батьками.

Перебіг фестивалю висвітлено на веб-сайті ДНЗ «Струмочок».

Неймовірне задоволення та насолоду, які отримали діти під час фестивалю додали кожному здоров’я, натхнення і віри в свої сили.

/Files/images/IMG_20171004_123917.jpg Колектив нашого дошкільного закладу переконаний, що збереження, зміцнення та примноження здоров’я українського народу можливе лише за умови формування в дітей розуміння необхідності вести здоровий спосіб життя, розвиток потреби в систематичному зміцненні здоров’я, виховання свідомого та дбайливого ставлення до власного організму.

Кiлькiсть переглядiв: 1267